NIEUWS VANUIT 'T AMBACHTHUYS

Blijft u graag op de hoogte van nieuws vanuit 't Ambachthuys? Houd dan deze pagina in de gaten voor nieuwtjes over het boekbindambacht, cursussen en ander boekennieuws.

CORONA-UPDATE 2: KOPPERMAANDAG

Met de laatste update van de persconferentie is Nederland weer in lockdown tot 14 januari 2022. Koppermaandag 2022 stond gepland op 10 januari 2022. Helaas valt dit binnen de lockdown periode. Hierdoor vinden wij het niet verantwoord om Koppermaandag 2022 door te laten gaan.

 

Aangezien wij sommige inzendingen nu al 1,5 jaar in bezit hebben willen wij al uw harde werk toch in het zonnetje zetten. Daarom hebben wij besloten om alle ingezonden boeken tentoon te stellen in 't Ambachthuys. U kunt deze na de lockdown op dinsdag, woensdag of op afspraak bezichtigen. 

CORONA-UPDATE: KOPPERMAANDAG

Helaas moeten wij ons ook aanpassen aan de corona maatregelen. Door de huidige omstandigheden vinden wij het niet verantwoord om Koppermaandag 2021 door te laten gaan. Dit houdt in dat wij ons open huis volledig gaan verschuiven naar maandag 10 januari 2022 tussen 15:00 en 18:00 uur. Het Kopperboek van 2022 is hetzelfde als die van 2021: Liefdesbrieven, geschreven door Eduard Douwes Dekker. U kunt de katernen het hele jaar door bestellen voor €25,-.

U heeft dus een jaartje extra om er een mooi boek van te maken. Of doe gek, bindt er twee!

KOPPERMAANDAG 2021

Het Koppermaandag boek van 2021 is Liefdesbrieven, geschreven door Eduard Douwes Dekker, beter bekend door zijn pseudoniem Multatuli. In 1912 werd de bundel voor het eerst gepubliceerd door zijn weduwe. Het is tot de huidige dag een unieke verzameling, niet alleen doordat Multatuli ook in zijn brieven onze grootste schrijver blijft, maar vooral doordat hij in zijn particuliere correspondentie een ongekende openhartigheid over zichzelf en zijn omgeving betracht. De brieven in de bundel zijn gericht aan twee vrouwen, de eerste is gericht tot Everdine van Wijnbergen, zijn eerste vrouw, die op het moment van schrijven nog zijn verloofde was; de tweede tot Mimi Hamminck Schepel, later zijn tweede vrouw. Dekker schreef de brieven aan Everdine toen hij nog op Java woonde, tussen 1845-1846. In deze brieven beschrijft hij een 'prosaisch' bestaan waar hij zijn geluk vindt in de huiselijke kring. Het tweede deel van de bundel gericht tot Mimi zijn geschreven tussen 1862-1863 waarin hij hartstochtelijk een twintig jarig jongere dame voor zich probeerde te winnen. In deze brieven heeft Dekker het vooral over de grootse plannen uit zijn jeugd, en zijn verlangen om deze plannen waar te maken. 

Genoeg inspiratie om er een mooie band voor te maken. 


Een ieder die geïnteresseerd is in handboekbinden wordt uitgenodigd om een exemplaar te bestellen, in te binden en bij onze Koppermaandag tentoon te stellen. De katernen zijn te koop voor      € 25,-. Plaats snel uw bestelling dan heeft u genoeg tijd om er een prachtig en creatief boek van te maken voor Koppermaandag 2021!

Koppermaandag 2021 wordt gevierd op maandag 11 januari van 15:00 tot 18:00 uur. U kunt die dag binnenlopen voor een kop koffie met gebak, u kunt vrijblijvend informeren naar inbindmogelijkheden, u kunt zich opgeven voor het volgende lesblok, de machines en materialen bekijken, de tentoonstelling bewonderen en uw stem uitbrengen in de jaarlijkse boekbindwedstrijd. Tevens wordt er weer een demonstratie georganiseerd.


Kom gerust langs om uw vragen te stellen of om gewoon een kijkje te nemen in ons atelier.


Zoals gewoonlijk worden de inzendingen na Koppermaandag tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek in Den Haag vanaf eind januari t/m half maart. 

KOPPERMAANDAG 2020 - Een kijkje achter de schermen

Peter Knollenburg geeft een                                                         Mevr. A. Strik en Mevr. M. J. Hooning,                                        Het ondertekenen van de diplomas door de          goudvergulden demonstratie.                                                      examen kandidaten.                                                                           examen kandidaten en de examinatoren.

De viering van Koppermaandag 2020.                                       Een selectie van de inzendingen van het                                De winnaar van de 2020 Publieksprijs, 

                                                                                                                     Kopperboek Pallieter.                                                                      ingebonden door Margreet Beemsterboer.

KOPPERMAANDAG 2020 - Diploma uitreiking

Tijdens de viering van Koppermaandag worden de diploma's handboekbinden uitgereikt aan onze examen kandidaten. Tevens stellen wij u in de gelegenheid het examenwerk te bewonderen. 

U bent van harte welkom om hun met dit diploma te komen feliciteren.

KOPPERMAANDAG 2020

Het Koppermaandag boek van 2020 is Pallieter geschreven door Felix Timmermans. Pallieter is een streekroman van de Vlaamse schrijver en dichter Felix Timmermans, gepubliceerd in 1916. De roman is vernoemd naar zijn hoofdpersonage Pallieter, een levensgenieter die leeft onder het motto 'pluk de dag'. Het boek vertelt het verhaal van de levenslustige Pallieter die met zijn huishoudster Charlot in het idyllische Lier woont. Dag in dag uit begeeft hij zich in de Netevallei waar hij zorgeloos geniet van het paradijselijke landschap. 

Zowel in Vlaanderen als in Nederland werd Pallieter gigantisch populair. Dat de roman zo succesvol werd onthaald, had deels te maken met het feit dat het boek in volle oorlogsperiode uitkwam. In deze omstandigheden werd een roman vol levensvreugde en genot met open armen onthaald. 

In de loop der jaren zijn er vele herdrukken, heruitgaven, en vertalingen verschenen, niet alleen in het Nederlands taalgebied, maar ook ver daarbuiten, tot in Japan toe. 


Een ieder die geïnteresseerd is in handboekbinden wordt uitgenodigd om een exemplaar te bestellen, in te binden en bij onze Koppermaandag tentoon te stellen. De katernen zijn te koop voor      € 28,-. Plaats snel uw bestelling dan heeft u genoeg tijd om er een prachtig en creatief boek van te maken voor Koppermaandag 2020!


Koppermaandag 2020 wordt gevierd op maandag 13 januari van 15:00 tot 18:00 uur. U kunt die dag binnenlopen voor een kop koffie met gebak, u kunt vrijblijvend informeren naar inbindmogelijkheden, u kunt zich opgeven voor het volgende lesblok (begint 14 januari 2020), de machines en materialen bekijken, de tentoonstelling bewonderen, uw stem uitbrengen in de jaarlijkse boekbindwedstrijd. Tevens is er een demonstratie handvergulden. 

Kom gerust langs om uw vragen te stellen of om gewoon een kijkje te nemen in ons atelier.

Zoals gewoonlijk worden de inzendingen na Koppermaandag tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek in Den Haag.

KOPPERMAANDAG 2019

Het Koppermaandagboek van 2019 is de bundel De Uitvreter, Titaantjes, en Dichtertje geschreven door Nescio (pseudoniem van J.H.F. Grönloh). Voor het 100-jarig jubileum worden deze verhalen opnieuw in een bundel uitgegeven. In de eerste druk van de bundel in 1918 stonden de drie verhalen in een andere volgorde; Dichtertje, De Uitvreter, Titaantjes omdat Dichtertje toen het enige werk was dat nog niet eerder was verschenen. Na de derde druk hield het boek de chronologische volgorde aan die wij nu ook aanhouden in deze jubileumeditie gepubliceerd door Nijgh & Van Ditmar.


Het oeuvre van Nescio is tot op de dag van vandaag een van de invloedrijkste werken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. In 2007 stond de bundel op de achtste plaats in de lijst van beste Nederlandstalige boeken. Op 6 april 2018 werd het 100-jarig bestaan van Nescio’s bundel gevierd in Amsterdam door middel van een bijzondere uitgave van zijn bundel. U bent nu in de gelegenheid om dit prachtige werk zelf in te binden. 


De uitgave waar wij mee gaan werken telt 144 pagina’s verdeeld over 9 katernen van 16 pagina’s. Het uiteindelijke formaat, na het snijden, zal 125 x 200 mm zijn. De katernen zijn te koop voor € 20,-. Haal snel uw bundel op dan heeft u genoeg tijd om er een prachtig en creatief boek van te maken voor Koppermaandag 2019!


Koppermaandag 2019 wordt gevierd op maandag 14 januari van 15:00 tot 18:00 uur. Gaarne willen wij alle inzendingen voor Koppermaandag uiterlijk 7 januari binnen hebben. Ook dit jaar worden alle inzendingen na Koppermaandag tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek in Den Haag.

KOPPERMAANDAG 2018

Het Koppermaandag boek van 2018 is Kaas, geschreven door Willem Elsschot (pseudoniem voor Alfons de Ridder). Kaas is het meest bekende werk van Willem Elsschot. De eerste druk werd gepubliceerd in 1933. In 1942 kwam de derde druk uit met een extra hoofdstuk XV. Hierdoor wordt de derde druk vaak gezien als de eerste volledige druk. De spelling, de opmaak en de typografie in deze heruitgave zijn als die van de derde druk in 1942; denk hierbij aan het formaat, de interpunctie, de regel- en woordafbrekingen en de witmarges. Maar let ook op details als de haarfijne spatie welke de puntkomma, de dubbelepunt, het uitroepteken en het vraagteken voorafgaat. Deze herdruk is ook voorzien van katernsignatuur, net zoals de 1942 druk. In 1944 verscheen een druk met op het voorplat een linosnede van de Belgische kunstenaar Henri van Straten; de illustratie stelt de hoofdpersoon Frans Laarmans voor met in zijn hand een 'volvette Edammer,’ zie foto. Deze linosnede is opgenomen in het boek als frontispice, dus tegenover de titelpagina.


De uitgave, beschikbaar voor Koppermaandag 2018, telt 164 pagina's, 10 genummerde katernen van 16 pagina's en een 'voorloopkatern' van 4 pagina's. Verder worden er 2 blanco katernen van 16 pagina's per stuk meegeleverd voor schutbladconstructies. Verder is het gedrukt op 100 grams Munken Premium opdikkend romandruk.


De katernen zijn te koop voor € 25,-. Plaats snel uw bestelling dan heeft u genoeg tijd om er een prachtig en creatief boek van te maken voor Koppermaandag 2018!


Koppermaandag 2018 wordt gevierd op maandag 8 januari van 15:00 tot 18:00. Gaarne willen wij alle inzendingen voor Koppermaandag uiterlijk 2 januari hebben. Zoals gewoonlijk worden de inzendingen na Koppermaandag tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek in Den Haag.