Nieuws vanuit ’t Ambachthuys

Blijft u graag op de hoogte van nieuws vanuit ’t Ambachthuys? Houd deze pagina in de gaten voor nieuwtjes over het boekbindambacht, cursussen en ander boekennieuws.

Koppermaandag 2018

Het Koppermaandag boek van 2018 is Kaas, geschreven door Willem Elsschot (pseudoniem voor Alfons de Ridder). Kaas is het meest bekende werk van Willem Elsschot. De eerste druk werd gepubliceerd in 1933. In 1942 kwam de derde druk uit met een extra hoofdstuk XV. Hierdoor wordt de derde druk vaak gezien als de eerste volledige druk. De spelling, de opmaak en de typografie in deze heruitgave zijn als die van de derde druk in 1942; denk hierbij aan het formaat, de interpunctie, de regel- en woordafbrekingen en de witmarges. Maar let ook op details als de haarfijne spatie welke de puntkomma, de dubbelepunt, het uitroepteken en het vraagteken voorafgaat. Deze herdruk is ook voorzien van katernsignatuur, net zoals de 1942 druk. In 1944 verscheen een druk met op het voorplat een linosnede van de Belgische kunstenaar Henri van Straten; de illustratie stelt de hoofdpersoon Frans Laarmans voor met in zijn hand een 'volvette Edammer,’ zie foto. Deze linosnede is opgenomen in het boek als frontispice, dus tegenover de titelpagina.

De uitgave, beschikbaar voor Koppermaandag 2018, telt 164 pagina's, 10 genummerde katernen van 16 pagina's en een 'voorloopkatern' van 4 pagina's. Verder worden er 2 blanco katernen van 16 pagina's per stuk meegeleverd voor schutbladconstructies. Verder is het gedrukt op 100 grams Munken Premium opdikkend romandruk.

De katernen zijn te koop voor € 25,-. Plaats snel uw bestelling dan heeft u genoeg tijd om er een prachtig en creatief boek van te maken voor Koppermaandag 2018!

Koppermaandag 2018 wordt gevierd op maandag 8 januari van 15:00 tot 18:00. Gaarne willen wij alle inzendingen voor Koppermaandag uiterlijk 2 januari hebben. Zoals gewoonlijk worden de inzendingen na Koppermaandag tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek van de Openbare Bibliotheek in Den Haag. 

boekbindcursus, Ambachthuys

Bookbinding taught in English

Bookbinding classes will now also be taught in English for those who do not speak Dutch. The teaching materials will be in English and the instructor will also teach the craft in English. The English classes will coincide with the regular classes on Tuesdays and Wednesdays.

If you are interested in learning the craft but don't speak Dutch this is your chance.

Feel free to contact the professor, J. Willems, for more information.

 

Vanaf heden wordt er ook les gegeven in het Engels. De lessen vallen op het zelfde moment als de bestaande lessen (op de dinsdag en de woensdag), echter de lesstof wordt gegeven in het Engels. 

Workshop Boekenvouwen

Op maandag 13 maart wordt er een workshop Boekenvouwen gegeven door mevrouw Hoekstra. De cursus wordt gegeven van 10:00 uur tot 14:00 en bedraagt €20,-. Tijdens deze workshop komen de technieken van het vouwen van boeken en het knippen en vouwen van boeken ter sprake. Zelf kunt U aan de slag met een patroon die U van te voren heeft uitgekozen. U kunt kiezen uit de standaardpatronen die op de website www.boekenvouwen.com te vinden zijn. Indien U een naam wilt maken, vouwen of knippen/vouwen, is dit tegen meerprijs mogelijk. Als u op zoek bent naar een specifieke afbeelding die niet op de website staat kan er gekeken worden of het mogelijk is. 

U kunt zich aanmelden voor de workshop per mail, boekenvouwen@kpnmail.nl, of telefonisch op 06-12523251.

De workshop wordt gegeven in 't Ambachthuys.

boekbindcursus, Ambachthuys